Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με πρόσθήκη γάλακτος. Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, συνήθως υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα. Η σκληρή μυζήθρα συνήθως είναι πολύ αλμυρή, τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται σε ζυμαρικά, σαλάτες, ψητά λαχανικά και άλλα εδέσματα. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά.
Mizithra or myzithra is a fresh cheese made with milk and whey from sheep or goats, or both. The ratio of milk to whey usually is 7 to 3. Production resembles that of Italian ricotta. Furthermore, Mizithra can be salt-dried to produce a mature salty cheese similar to the Italian ricotta salata.
Μυζήθρα Ξερή – Myzithra dry cheese
Ξερή μυζήθρα από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα. Dry mizithra from goat’s and sheep’s milk.