Οι θεραπευτικές ιδιότητες της βανίλιας
Μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά οφέλη αποδίδονται στη βανίλια εδώ και αιώνες. Στην αρωματοθεραπεία, η βανίλια θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση και προτιμάται όταν κανείς θέλει να τονωθεί ενεργειακά.
Όπως εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε, η βανίλια είναι επίσης από τις πιο χαλαρωτικές και ευχάριστες οσμές,κάτι που έχει αποδειχτεί και από αμερικανική έρευνα που έγινε προ δεκαπενταετίας.
Σε άλλο πείραμα, του λονδρέζικου νοσοκομείου «St. George’s», χρησιμοποίησαν έμπλαστρα βανίλιας σε ομάδα ανθρώπων που ήταν σε δίαιτα και παρατήρησαν ότι το άρωμά της προωθεί την απώλεια βάρους, μειώνοντας σημαντικά την όρεξη για γλυκά – κάτι που λέγεται ότι ισχύει και για τα κεριά βανίλιας, δίχως να έχει αποδειχτεί επιστημονικά.
O κύριος χαρακτηρισμός της βανίλιας ως αφροδισιακού την ακολουθεί από την εποχή των Αζτέκων και επισφραγίστηκε από έρευνα του νευρολόγου Άλαν Χιρς στο Σικάγο, που απέδειξε την προτίμηση (τον ερωτικό ερεθισμό για την ακρίβεια) των ενήλικων ανδρών στη μυρωδιά της, σε σχέση με άλλες γλυκές μυρωδιές, όπως της λεβάντας, της κολοκυθόπιτας, της μαύρης γλυκόριζας και των ντόνατς. Επιπλέον, η βανίλια βοηθά τη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.
Επίσης, η βανίλια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη) και σε μαγνήσιο, τα οποία βελτιώνουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη.
Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο της βανίλιας σε μαγγάνιο και χαλκό συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών, καθώς επίσης και ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
πηγή: https://www.eirinika.gr/article/170181/vanilia-adynatizei-ehei-afrodisiakes-idiotites-tononei-neyriko-systima-apeires
Vanilla beans (Vanilla planifolia) are long thin pods from a variety of orchid that’s grown in a commercial scale in Madagascar, India, Indonesia, Puerto Rico and the West Indies. When opened, the pods are waxy and dark, filled with little brown specks and emit a sweet fragrance.
Most people appreciate vanilla beans only for their pleasing aroma and sweet taste, but these beans actually have health benefits. Research has linked vanillin, vanilla’s chief chemical component, to:
•Lowering the body’s cholesterol levels, which is essential for people with a high risk for heart attack and stroke
•Helping alleviate arthritis, gout and other inflammatory conditions
Vanilla beans have antioxidants that help prevent cell and tissue breakdown, stimulate the body’s natural regrowth and eliminate free radicals. The antioxidants also shield the immune system, decrease body stress and encourage faster recovery from injuries or illnesses.
Small traces of calcium, manganese, magnesium, potassium, iron and zinc are found in vanilla beans. In particular, potassium is a vital component of cell and body fluids, helping regulate heart rate and blood pressure levels.
Plus, the B vitamins thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantothenic acid (B5) and pyridoxine (B6) in vanilla beans assist with enzyme synthesis, enhance nervous system function and regulate body metabolism. Vanilla beans could also be a weight loss aid by decreasing appetite and increasing your metabolism’s efficiency.
source: https://www.prohealth.com/library/why-vanilla-beans-are-absolutely-worth-it-46016