Σουσάμι Μαύρο (μαυροκούκι) – Black sesame seeds

Χύμα / in bulk

Έχουμε συνηθίσει να συγχέουμε το μαύρο σουσάμι με το λευκό σουσάμι, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους είδη.Η γεύση του είναι πικρή χωρίς να είναι δυσάρεστη, παράλληλα έχει μιαν αψάδα και αρκετοί θα πουν πως τους θυμίζει τη γεύση της φράουλας. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή των λικέρ, της καραμέλας και των γλυκών γενικότερα. Το λατρεύει η γιαπωνέζικη κουζίνα, αλλά θα το βρείτε και σε πολλά αρτοσκευάσματα.

Η περιεκτικότητα του μαύρου σουσαμιού σε ασβέστιο είναι 60% υψηλότερη από εκείνη του λευκού σουσαμιού. Πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Οι σπόροι του διευκολύνουν την πέψη και αντιμετωπίζουν τα παράσιτα του εντέρου. Ακόμη, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση.
Μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, είναι μικροβιοκτόνο, αντιμυκητιακό και διουρητικό.

Ταιριάζει άψογα και με πολλά από τα μπαχαρικά που συνηθίζουμε στην κουζίνα μας. Μπαχάρι, κάρδαμο, κύμινο, τζίντζερ, μάραθο, κανέλα, κουρκουμάς, δένουν πολύ αρμονικά με το μαύρο σουσάμι. Ομοίως και κάποια αρωματικά βότανα όπως το θυμάρι, ο δυόσμος και το θρούμπι.

πηγή: https://rodosreport.gr/mayro-soysami-ta-ofeli-toy-stin-ygeia/

Black sesame seeds may be small but they are packed with nutrients. They are rich in the vitamins B and E and thiamine. They contain minerals like copper, manganese, selenium, molybdenum, zinc, iron, phosphorus, calcium, and magnesium, as well as tryptophan, an amino acid. They contain the lignans sesamolin and sesamin which are effective antioxidants. They are rich in fiber and phytochemicals (phylosterol). It is not surprising to find that an increasing number of people use the seeds to promote health.

source: https://www.agrowastehx.com/news/10-benefits-of-black-sesame-seeds-you-need-to-know/532.html