Μπρόκολα – Broccoli

Διαθεσιμότητα: όλο τον χρόνο
Availability: all seasons

SKU: 739 Category: Tag:

Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) του γένους Κράμβη (Brassica). Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο. Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική.
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g
Ενέργεια 147 kJ
Ενέργεια 35 kcal
Πρωτεΐνες 3,5 g
Υδατάνθρακες 3,1 g
Λίπη 0,3 g
Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg
Καροτένιο 920 μg
Θειαμίνη 0,8 mg
Ριβοφλαβίνη 0,12 mg
Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg
Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg
Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg
Φωσφόρος 81 mg
Σίδηρος 0,66 mg
Κάλιο 332 mg
Ασβέστιο 62 mg
Μαγνήσιο 23 mg
Νάτριο 4 mg
Σελήνιο 0,5 μg
Ψευδάργυρος 0,4 mg
Ιώδιο 1 μg

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF
Broccoli is an edible green plant in the cabbage family (family Brassicaceae, genus Brassica) whose large flowering head and stalk is eaten as a vegetable. t is eaten raw or cooked. Broccoli is a particularly rich source of vitamin C and vitamin K. Contents of its characteristic sulfur containing glucosinolate compounds,  isothiocyanates and sulforaphane, are diminished by boiling, but are better preserved by steaming, microwaving or stir-frying. https://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli