Είναι αρωματικό ποώδες φυτό με απαλά φύλλα που ανάλογα την ποικιλία αυτά είναι είτε μικρά και κατσαρά είτε λεία, μεγάλα ή πλατιά κυρίως πράσινα αλλά πιο σπάνια θα τον συναντήσετε ακόμη και σε κοκκινωπές αποχρώσεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι μας παρασέρνει με το ιδιαίτερα έντονο άρωμά του καταφέρνοντας να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι για τα νοικοκυριά ολόκληρης της Μεσογείου. Σε ύψος μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Ο γνωστός σε όλο τον κόσμο βασιλικός προέρχεται από την Ινδία όπου και θεωρούνταν ιερό. Η ονομασία του αποδίδεται στον ελληνικό όρο βασιλεύς. https://www.diatrofi.gr/food/%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/ta-panta-gia-to-basiliko/
Basil (Ocimum basilicum), also called great basil, is a culinary herb of the family Lamiaceae (mints). Basil is native to tropical regions from central Africa to Southeast Asia.[3] It is a tender plant, and is used in cuisines worldwide. Depending on the species and cultivar, the leaves may taste somewhat like anise, with a strong, pungent, often sweet smell. There are many varieties of basil, as well as several related species or hybrids also called basil. The type used commonly as a flavor is typically called sweet basil (or Genovese basil), as opposed to Thai basil (O. basilicum var. thyrsiflora), lemon basil (O. × citriodorum), and holy basil (Ocimum tenuiflorum). While most common varieties of basil are treated as annuals, some are perennial in warm, tropical climates, including holy basil and a cultivar known as “African blue basil”. https://en.wikipedia.org/wiki/Basil
Βασιλικός – Basil
Διαθεσιμότητα: όλο τον χρόνο
Availability: all seasons