ο σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C (36,58 mg/100 γρ.), βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη- 9,78 mg/100 γρ.), β-καροτένιο (2,66 mg/100 γρ.), βιταμίνη Α (5717 IU/100 γρ.) και φαινόλες (20,31 mg/100γρ.). Επίσης περιέχει γλουταθειόνη (13,77 mg/100 γρ.), η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα (44.4 mg /100 γρ.).
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2014/07/blog-post_18.html#ixzz6OQHtcI7r
Cichorium spinosum germinates mainly in Crete Island and it is consumed either raw or cooked. Recently, we have started cultivating it so as to meet the increasing demand, throughout the year.
“Stamnagathi” is a nutritious green leafy vegetable with high water content (88.7-93.7%); it is also poor in fat (0.2-0.4g/100g) and calories (23.8-36.3 kcal/100g) (1). Its nutritional value depends on cultivation conditions and surrounding ecosystem; thus is appears with high heterogeneity among different species (2). However, cultivated Cichorium doesn’t have fluctuations in nutritional content due to similar cultivation methods (3).
Nutritional value : a Greek super food
The plant contains free sugars, mainly glucose (0.14-0.69 g/100 g), and sucrose (0.18-0.6 g/100 g) (3). The edible parts of the plant are considered good sources of vitamins alpha-tocopherol, C, K1, and beta-carotene, as well as contain potassium, calcium, magnesium, iron, and sodium (3-6).
It is also rich in polyunsaturated fatty acids (more than 76% of total fat content), whereas polyunsaturated/saturated fatty acids ratio, and n-6/n-3 fatty acids ratio is higher than 0.45 and lower than 4, respectively. Cichorium leaves have plenty of bioactive compounds, such as phenols and glutathione, having intense antioxidant action.