Βλήτα – amaranth greens

Καλοκαιρινή σαλάτα. Τρώγονται βραστά. Διαθεσιμότητα: Μάιο-Σεπτέμβριο
Availability: May-September

SKU: 778 Category: Tag:

Τα βλήτα μπορούν να αποτελέσουν βραστά μία εξαιρετική καλοκαιρινή σαλάτα (με λεμόνι ή ξύδι) ενώ συνδυάζονται περίφημα με το σκόρδο. Επίσης μπορούν να μαγειρευτούν τσιγαριστά καθώς και να συνοδεύσουν θαυμάσια κρέας και κυρίως ψάρια. Διατροφική τους αξία:
• Θερμίδες: 20
• Πρωτεΐνες: 2 γρ.
• Υδατάνθρακες: 4 γρ
• Λιπαρά: 0 γρ.
• Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή :
• Βιταμίνης C
• Βιταμίνης Α
• Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
• Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου.
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2016/05/Amaranthus-viridis.html#ixzz6LlgiaI84

Amaranthus blitum is an erect or semi-prostrate annual plant. The single or branched stem can grow to one metre (three point three feet) tall. The green or purplish leaves are up to 10 cm (4 in) long on stalks of a similar length and are arranged spirally. They are simple, roughly triangular in shape and have entire margins.The inflorescence is a spike with the tiny male and female flowers clustered together. The fruits are small globular capsules containing disc-shaped seeds. Although not cultivated, this plant is gathered from the wild and eaten in many parts of the world.[4] The Greeks call the Amaranthus blitum var. silvestre, vlita (Modern Greek: βλίτα), and eat the leaves and the tender shoots cooked in steam or boiled and then served with olive oil, lemon and salt. Similarly, it is also picked as young shoots in Lebanon and cooked in olive oil, onion, chilli, and burghul, seasoned with salt and drizzled with lemon juice before eating with pita bread. It is considered a side dish and particularly popular in the north of Lebanon. https://en.wikipedia.org/wiki/Amaranthus_blitum