Σπανάκι – Spinach

Διαθεσιμότητα: όλο τον χρόνο
Availability: all seasons

SKU: 768 Category: Tag:

Οι πληροφορίες διατροφής για 100 γραμμάρια ωμού σπανακιού είναι:
Θερμίδες: 23 , Νερό: 91% , Πρωτεΐνη: 2,9 γραμμάρια , Υδατάνθρακες: 3,6 γραμμάρια , Ζάχαρη: 0,4 γραμμάρια , Ίνες: 2,2 γραμμάρια , Λίπος: 0,4 γραμμάρια

Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες στο σπανάκι αποτελούνται από ίνες, που είναι εξαιρετικά υγιεινές.
Το σπανάκι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες ζάχαρης, κυρίως με τη μορφή γλυκόζης και φρουκτόζης.
Το σπανάκι είναι υψηλό σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους. Επομένως, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων και: Βιταμίνη Α. Το σπανάκι είναι υψηλό σε καροτενοειδή, τα οποία το σώμα σας μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α.
Βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προάγει την υγεία του δέρματος και τηλειτουργία του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη Κ1. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Συγκεκριμένα, ένα φύλλο σπανάκι περιέχει πάνω από τις μισές από τις καθημερινές σας ανάγκες.
Φολικό οξύ. Επίσης γνωστό ως φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, αυτή η ένωση είναι ζωτικής σημασίας για τις έγκυες γυναίκες και απαραίτητη για την κανονική κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών.
Σίδηρο. Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή αυτού του βασικού ορυκτού. Το σίδηρο βοηθά στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας.
Ασβέστιο. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και ένα κρίσιμο μόριο σηματοδότησης για το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους μυς σας.
Το σπανάκι περιέχει επίσης αρκετές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β6, Β9 και Ε.
πηγη: https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/51106/spanaki-agapa-tin-ygeia-mas.html

Raw spinach is 91% water, 4% carbohydrates, 3% protein, and contains negligible fat. In a 100 g (3.5 oz) serving providing only 23 calories, spinach has a high nutritional value, especially when fresh, frozen, steamed, or quickly boiled. It is a rich source (20% or more of the Daily Value, DV) of vitamin A, vitamin C, vitamin K, magnesium, manganese, iron and folate. Spinach is a good source (10-19% of DV) of the B vitamins riboflavin and vitamin B6, vitamin E, calcium, potassium, and dietary fiber. Although spinach is touted as being high in iron and calcium content, and is often served and consumed in its raw form, raw spinach contains high levels of oxalates, which block absorption of calcium and iron in the stomach and small intestine. Spinach cooked in several changes of water has much lower levels of oxalates and is better digested and its nutrients absorbed more completely.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spinach